Petua 6: Sentiasa Berfikir Mendahului Masa

Semalam jumpa dengan Prof. Aziz Deraman iaitu Dekan di Fakulti Teknologi di UKM yang juga orang Terengganu. Tujuan pertemuan itu sebab nak bincang pasal projek motivasi yang mahu digerakkan oleh sebuah institut yang baru ditubuhkan dibawah Jabatan Perpaduan iaitu IKLIN (Institut Kajian Latihan Integrasi Nasional). Memang banyak celoteh Prof. ni tetapi ada dua perkara yang amat menarik iaitu HOMO dan Berfikir Mendahului Masa. Katanya ini adalah antara perkara yang dia lakukan untuk kekal positif dan cemerlang.

HOMO adalah istilah yang dia gunakan bagi menggantikan SOHO (Small Office Home Office). HOMO bermakna Home Office Mobile Office. Maknanya dia selalu menguruskan hal2 kerja, bisnes dan politiknya dengan menggunakan telefon mobil sahaja. Komputer Notebook pun jarang2 jer guna. Tetapi melalui telefon mobil dia memberikan arahan dan menguruskan segalanya. Dengan cara itu dia boleh siapkan 12 projek dalam satu masa!

Dia juga mengekalkan ketenangan diri dan minda dengan fikir mendahului masa. Misalnya, apabila ada sesuatu masalah yang perlu diselesaikan pada 15 April 2007 maka dia akan fikir don’t worry pada 16 April 2007 perkara ni bukan masalah lagi. Dan dia sentiasa bersemangat menanti tarikh 16 April 2007 itu. Sebab dia tahu pada hari itu dirinya akan merdeka dari masalah tersebut. Katanya dengan cara ini dia dapat kurangkan semua tekanan kerja yang dia hadapi.

Hmmm… satu pendapat yang bernas dari seorang yang bergelar Profesor.

Advertisements
Published in: on March 27, 2007 at 11:51 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://mindapositif.wordpress.com/2007/03/27/petua-6-sentiasa-berfikir-mendahului-masa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: