Buku Motivasi Alihan Pelajar telah diterbitkan

bukumap.jpgBuku Motivasi Alihan Pelajar tulisan Dr. Tengku Asmadi telah diterbitkan oleh PTS Millinnea Sdn. Bhd.  Harganya cuma RM17.50 sahaja dan pastinya ia boleh dibeli oleh golongan pelajar.  Buku ini telah dilancarkan di Pesta Buku Antarabangsa 2007 pada 1 Mei 2007 di PWTC.  Anda boleh dapatkan buku ini di kedai-kedai buku ternama seperti MPH dan Popular, atau anda boleh buat pesanan terus dengan menelefon pejabat MAP Training & Consultancy Sdn. Bhd., 05-3134622 atau 03-22734622.

Buku ini dihasilkan setelah 12 tahun penulis bergelumang dengan dunia motivasi terutamanya Motivasi Alihan Pelajar yang telah dijalankan sejak tahun 1996 dan telah melahirkan lebih 50,000 pelajar di seluruh negara.

Kenapa baru sekarang? Sebab saya percaya apa juga teknik, strategi ataupun pendekatan yang mahu dikongsi-kan lebih bermakna apabila keberkesanannya teruji. Alhamdulillah, setiap strategi serta teknik yang ada dalam buku ini terbukti mampu membantu pelajar cemerlang dalam pelajaran mereka. Setidak-tidaknya cemerlang daripada sudut sahsiah mereka. Ada pelajar sebelum ini yang berada pada kedudukan 40 dalam kelas akhirnya berjaya mendapat tempat ketiga. Ada pelajar dari kedudukan nombor 28 akhirnya berjaya mendapat tempat pertama. Ada juga semasa peperiksaan percubaan PMR sekadar mendapat 1B, 1C, 4D dan gagal dalam subjek Sains dan Matematik akhirnya mendapat 8A. Ada pelajar yang sederhana pencapaiannya akhirnya berjaya masuk ke universiti. Dan banyak lagi kisah-kisah kecemerlangan mereka yang pernah mendapat manfaat daripada ilmu yang ada di dalam buku ini.
Sekiranya mereka dapat berjaya dengan ilmu yang diperoleh daripada buku ini, saya percaya anda juga boleh. Apa yang penting anda manfaatkan setiap saranan, panduan dan strategi yang saya berikan dan insya-Allah belajar menjadi lebih mudah dan menyeronokkan.

Isi kandungan buku ini ialah:

Pendahuluan
1. Apa Masalah Pelajar?
2. 13 Rahsia Pelajar Cemerlang
3. Belajar Itu Ibadah
4. Bersedia bagi Cemerlang
5. Prinsip 3 ‘S’
6. Impian dan Matlamat
7. Teknik Visual
8. Lengkok Pembelajaran
9. Suasana Belajar Berkesan
10. Strategi Pembelajaran Aktif (SPA)
11. Gaya Pembelajaran
12. Dua Bahagian Otak
13. Tumpuan adalah Ibu Kecemerlangan
14. Membaca Secara Aktif
15. Nota Berkesan
16. Prinsip Memori
17. Mengurus Masa Belajar
18. Belajar Berkumpulan
19. Sikap
20. 10 Tip Mudah Atasi Malas
21. Persistent
22. Atasi Sikap Bertangguh
23. Mengatasi Mengantuk
24. Mengatasi Masalah Lupa
25. Jaga Pemakanan
26. Persediaan Menghadapi Peperiksaan
Penutup
Biodata Penulis
Bibliografi

Advertisements
Published in: on May 7, 2007 at 10:14 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://mindapositif.wordpress.com/2007/05/07/buku-motivasi-alihan-pelajar-telah-diterbitkan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 CommentsLeave a comment

  1. Tahniah kepada Dr kerana berjaya menerbitkan buku ini

  2. buku nie memang best….motivasi die pun sy dh pergi dh….memang best dn boleh berubah kn sikap seseorang….klu kat kedai buku memang selalu habis….memang rugi klu x dpt beli buku nie….buku nie bnyk panduan dn motivasi….sy hrp kwn2 suma beli lh….best giler!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: